KS Læring - kurssøk

Fra Efaktor Wiki

Sammendrag

Denne siden tar for seg hvordan kurssøket fungerer og hva du kan gjøre for at kurssøket skal bli så effektivt og se så bra ut som mulig for brukerne.

Implementering

Før kurssøket kan tas i bruk må kursene være tagget slik at de kan gi treff i søket. Altså må kommunene tagge sine kurs før vi kan lansere kurssøket. Tagging er inkludert i veiviseren for opprettelse av kurs for å sikre at kursadministratorene tagger kursene sine fornuftig med en gang.

Alle kurs med tagger indekseres hver 3-4. time slik at brukerne får en oppdatert liste over kurs. Dette betyr også at om du akkurat har lagt til et nytt kurs og tagget det som du ønsker, kan det gå noe tid før indeksen er oppdatert og kurset vises i kurssøk.

Bruk av bilder

Bilder er viktig for presentasjon av kurset. Under Kursadministrasjon > Endre innstillinger finner du et "Dra og slipp"-felt for kursbeskrivelsesfiler. Her skal du laste opp et passende bilde som illustrasjon til kurset ditt.

Anbefalt bildestørrelse 480 x 270 piksler.

Grensen er ikke absolutt, men bredde x høyde bør være i dette forholdstallet for å se bra ut i på forskjellige skjermstørrelser.

Bilder som er mindre enn dette blir skalert noe opp og dermed uskarpe. Bilder som er større enn dette gir ingen mening og blir bare tunge å laste ned. Bruk ALDRI bilder rett fra mobilkameraet eller digitalkameraet. De vil uten unntak være altfor store, kanskje 5-7 Mb (det er ca 5000-7000 Kb), så skalér alltid ned bilder i et egnet bildeprogram før de benyttes.

Eks 1: Fila under er en PNG-fil og på 173Kb.

AmberlightArtwork3.png


Eks 2: Fila under er en JPG-fil og på 80Kb.

AmberlightArtwork4.jpg

Tilsynelatende samme bildestørrelse gir altså vidt forskjellig størrelse på bildefila. Tenk på det når en kurskatalog på 4.000 kurs skal lastes ned til brukeren og velg ALLTID minst mulig bildefil uten at det går utover kvaliteten.

Søkesiden

Denne siden finner du ved å klikke på "Finn kurs" i kursveiviserblokken eller i toppmenyen. Søkesiden har to visningsmoduser, liste- og kortvisning. I listevisningen vil du se kursnavnet og enkelte opplysninger fra kursinnstillingene, mens i kortvisningen vil du se kursnavnet, kursbildet og deler av kurssammendraget. Om du klikker på kursnavnet i en av disse visningene vil du komme til kursets hjemmeside.

For at du skal få noen treff må du ha oppgitt hva slags kurs du er interessert i. Det er nok å velge en tagg og så vil du kunne se alle kursene som er tagget med en eller flere av dine interesser

Tagge et kurs

Det er to metoder for å tagge et kurs. Du kan enten legge til tagger via kursinnstillingene eller vi blokken "Kurstagger".

Via blokken "Kurstagger"

For å legge til tagger via denne "Kurstagger"-blokken må den være lagt til i kurset det gjelder. I blokken er det en lenke på "Rediger kurstagger" som du må klikke på for å kunne legge til eller fjerne tagger. Etter å ha klikket på lenken kommer du til en side der de ulike kategoriene vises og om du klikker på en av dem vil du få se alle tilhørende tagger. Du kan deretter krysse av for de taggene du ønsker å tagge kurset med. Når du har markert alle taggene må du klikke på "Lagre"-knappen for at endringene skal skje.

Merk at enkelte kategorier kun tillater et valg og om du marker en tagg vil en eksiterende tagg vli borte.

Via kursinnstillingene

Muligheten for å tagge et kurs via kursinnstillingene finner du nederst i kursinnstillingene under punktet "Tagger". Der er det et tekstfelt som gir deg muligheten til å skrive inn taggene du ønsker å tagge kurset med. Når du begynner å skrive noe i dette tekstfeltet vil du få opp en liste med eksisterende tagger som passer med det du skriver inn og du kan enkelt velge en av disse eksisterende taggene. Dersom du prøver å skrive inn noe som ikke ligner på en eksisterende tagg vil du ikke kunne legge den til. Denne metoden er nok litt raskere enn å gå via "Kurstagger" dersom du vet hva du skal tagge kurset med på forhånd.

TOPPADMIN: Legge til nye tagger

For å legge til en ny tagg kan du gå til Administrasjon > Portalen > Visning > Administrer tagger eller så kan du klikke på lenken "Administrer tagger" som vises under Tagger-menyen i kursinnstillingene.

For å koble en tagg til en metagruppe (f.eks. at du ønsker at taggen "Helse og velferd" skal kobles til "Tema") går du til Administrasjon > Portalen > Visning > Rediger metagruppe-tagger. Der vil du se en liste over alle tagger som ikke er koblet til en metagruppe og så kan du enkelt dra taggen til den metagruppen du ønsker å koble den mot.